Позволява се на малки безпилотни самолети да летят над хора и нощно време в САЩ. Това обяви Федералната авиационна администрация на САЩ, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че това е голяма крачка към широка употреба на безпилотни самолети за доставка на стоки.

Администрацията обяви, че дългоочакваните правила за безпилотните самолети ще отговорят на притесненията около сигурността с изискване в повечето случаи да има технология за идентификация.

Преди движението на малки безпилотни самолети над хора бе ограничено само над хора, които директно участват в управлението, локализирано в постройка, освен ако не е получено разрешение от администрацията.

Правилата ще влязат в сила 60 дни след публикуването на федералния регистър през януари. Производителите на безпилотни самолети ще имат 18 месеца да започнат да произвеждат безпилотни самолети с дистанционен идентификационен номер и операторите ще имат една година допълнително да предоставят дистанционния идентификационен номер.

Има други по-сложни правила, които позволяват използване на безпилотни самолети през нощта и над хора с по-големи дронове в някои случаи.

Компаниите се надпреварват в създаването на безпилотни самолети за бърза доставка на стоки. В САЩ има над 1,7 милиона регистрирани безпилотни самолета.

За среднощни операции безпилотните самолети трябва да бъдат снабдени със специални светлини за предотвратяване на сблъсък. Финалните правила позволяват използване на безпилотни самолети над движещи се автомобили при някои обстоятелства.

Дистанционният идентификационен номер ще се изисква при всички безпилотни самолети, които са с маса повече от 0,25 килограма, но ще се изисква и при по-малки безпилотници при определени обстоятелства.

Дистанционният идентификационен номер ще действа като "дигитален регистрационен номер".