САЩ възнамеряват да се придържат към дипломатически средства за ситуацията около Украйна, но са подготвени, ако дипломацията не проработи, заяви в понеделник по време на брифинг посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд, коментирайки нейните изявления в интервю за молдовския канал Jurnal TV, че Вашингтон не изключва никакви мерки в отговор на възможни действия на Русия в Украйна, съобщава ТАСС.

"Ще използваме всички дипломатически усилия, за да намерим дипломатическо решение. Продължаваме да работим по дипломатическо решение," каза тя. "Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с Лавров."

"Ние ще продължим да се ангажираме със съюзниците в Европа, с Украйна, с руската страна", каза посланикът на САЩ.

"Ние сме готови, ако дипломатическото решение не работи. Работим със съюзниците, за да реагираме много бързо, ако дипломатическото решение не работи. Но ние не изоставяме дипломацията."

Тя обясни, че 127 000 руски войници сега са разположени по границата с Украйна. Нейната оценка потвърждава тази на украинското министерство на отбраната, което миналата седмица заяви, че Русия "почти завършила" подготовката си за атака, съобщава "Нешънъл нюз".

"Виждаме 127 000 войници, които се натрупват по границата. Видяхме, че руснаците раздвижиха войските". Тя описа ескалацията на Русия като част от обичайната стратегическа тактика на Москва. "Въпреки че не можем да предвидим какво точно ще се случи след това, ние знаем правилата на играта на Русия".

"Знаем, че включва мерки извън явните военни действия. Често започва с кибератаки, паравоенна дейност, дезинформационни кампании, предназначени да замъглят фактите и да създадат претекст за собствената им агресия и други усилия да дестабилизират целта си."

Попитана за актуализираните правила на САЩ, които разпореждат на роднини на служителите на посолството в Киев да напуснат и съвета, призоваващ американските граждани да напуснат Украйна, Томас-Гринфийлд каза, че развитието идва на фона на влошаваща се ситуация.

"Ние имаме задължение да защитим нашите служители. И ние бяхме много, много ясни, че виждаме влошаване на ситуацията и искаме да сме сигурни, че поставяме нашите служители на място, където те се чувстват защитени", каза тя.

"Продължаваме да вървим по пътя на дипломацията и диалога и ясно посочихме, че трябва да видим признаци на деескалация от Русия", каза тя.

Томас-Гринфийлд не предполага мироопазващи сили на ООН в Украйна. "Това е решение, което ще бъде взето в контекста на начина, по който Съветът за сигурност решава да се ангажира по този въпрос. Но доколкото знам, никой не е обсъждал възможността за мироопазващи сили в Украйна".

Не е имало и заседание на Съвета за сигурност относно ситуацията в Украйна. Постоянният член Русия има право на вето върху решенията на Съвета за сигурност.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети