Почти 270 километра от стената по турско-сирийската граница е завършена. Това заяви турският военен министър Фикри Ишик, цитиран от ТАСС.

Строителството на стената ще завърши през първата половина на 2017 година, каза министърът по време на посещение в провинция Хатай, която граничи със Сирия.

Пентагона: Не помагаме на Турция в Сирия

Пентагона: Не помагаме на Турция в Сирия

През последните седмици

Около 520 километра са останали, поясни той и добави, че строителството на втората част от стената - 200 километра, вече е започнато.

"85 километра от границата е река (част от Ефрат и Тигър), за което ще предприемем различни мерки", уточни Ишик.

Турция започна да строи стена по 900-километровата граница със Сирия през 2014 година, за да спре нелегалния трафик на мигранти. Според официални данни над 3 милиона бежанци са пристигнали в Турция от Сирия.

Междувременно военният министър на САЩ Аштън Картър заяви, че Вашингтон продължава разговорите с Анкара за евентуално участие на страната в операцията по превземането на Ракка - бастионът на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, цитиран от Ройтерс.

Преди няколко дни Турция обяви, че иска операцията за Ракка да започне след Мосул и приключването на операция "Ефратски щит" в Ирак.

"Продължаваме разговорите с Турция относно ролята й в превземането на Ракка, но ще продължим с операцията според плана ни", каза Картър.

Миналата седмица той обяви, че Вашингтон очаква операцията за града да се застъпи с битката за Мосул.

Американски военен командир в Ирак заяви, че сирийски кюрди ще вземат участие в операцията за Ракка. Обаче Анкара предупреди, че в действията трябва да участват само местни сили, без участието на сирийски кюрди.