САЩ прекратиха 4-месечната забрана пътниците да носят лаптопи в пътническите салони на самолети, идващи от определени летища в Близкия изток и Северна Африка, пише "Гардиън".

Така се слага край на една от най-спортните рестрикции, наложени от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Международното летище в Рияд е последното от 10-те летища, които са освободени от забраната, съобщи Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ.

Превозвачите в Близкия изток обвиняват наложените от администрацията на Тръмп рестрикции за спада на търсенето на полети до САЩ.

През март САЩ забраниха големи електронни устройства да се допускат в салоните на самолетите от 10 летища в Близкия изток и Северна Африка заради опасения от взривно устройство на пътнически самолет.

Забраната беше отменена и за засегнатите 9 авиопревозвача - Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airways, EgyptAir и Royal Air Maroc, които са единствените, които директно пътуват от региона до САЩ.

Забраната за граждани на шест мюсюлмански държави - Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, остава в сила, макар че е ограничена, след като няколко американски съдилища оспорват ограниченията.

Американски официални представители отмениха забраната след посещението на 10-те летища в Египет, Мароко, Йордания, ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Турция през последните 3 седмици, за да потвърдят нови мерки за сигурност, обявени миналата седмица.

В четвъртък САЩ издадоха ревизирана директива за самолетните превозвачи по света. Новите мерки трябва да влязат в сила още тази седмица. Те включват засилване на проверката на пътници по летищата, увеличаване на охраната около самолетите и в зоните за пътници и други. Те ще засягат 325 00 пътници на около 2000 пътнически полета всекидневно до САЩ, 180 самолетни компании и 280 летища в 105 държави.

Тези превозвачи, които не изпълнят новите изисквания за сигурност, могат да бъдат изправени пред забрана внасянето на електронни устройства в салоните на самолетите.