Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви пред колегите си по време на среща на Г-20, че Вашингтон оттегля искането си за включване на спорно положение при приемането на глобален цифров данък, информира АФП.

С това решение на американците се отваря вратата за постигане на споразумение.

Шолц е уверен, че може да се постигне световен цифров данък

Шолц е уверен, че може да се постигне световен цифров данък

Търсенето на решения на национално ниво е погрешно

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп настояваше да се включи така наречената клауза safe harbor (специални правила, които създават изключение от общите правила) в данъка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която реално позволява на големите технологични компании да спазват бъдещия закон доброволно, което блокира напредъка към постигане на споразумение.

Йелън е обявила пред финансовите министри от Г-20, че САЩ ще участват активно на преговорите и повече няма да поддържат прилагането на safe harbor, разкри представител на американското финансово министерство пред осведомителната агенция.

САЩ и ЕС откриха нов фронт на конфликт - цифров данък

САЩ и ЕС откриха нов фронт на конфликт - цифров данък

Вашингтон напусна преговорите

Германия приветства решението на Вашингтон да се откаже от настояването спазването на глобалния цифров данък да е доброволно.

В съобщение след срещата на Г-20 германският финансов министър Олаф Шолц коментира, че това е огромна крачка по пътя към постигане на споразумение между участващите държави до лятото.