Франция съобщи, че решението на САЩ да напуснат глобалните преговори как да се облагат с данъци технологични компании като Google, Amazon и Facebook е "провокация". ЕС обяви, че може едностранно да наложи цифрови данъци, дори и да не бъде постигнато споразумение до края на годината, информира "Ройтерс".

Това е поредният трансатлантически спор в сферата на търговията, след като в сряда Вашингтон потвърди, че напуска преговорите с европейските страни за приемане на нови данъчни правила за дигиталните фирми, тъй като няма напредък.

Франция отново настоя за цифров данък

Франция отново настоя за цифров данък

Близо 140 държави преговарят за първото пренаписване на международните данъчни правила от повече от едно поколение

Близо 140 държави участват в инициираните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) преговори за първата голяма промяна в правилата за цифровия данък от поколение.

Целта е постигане на споразумение до края на 2020 г., но сега това се изплъзва след решението на Вашингтон и предстоящите президентски избори в САЩ през ноември.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че Франция, Великобритания, Италия и Испания съвместно отговориха на писмо на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин, с което обяви оттеглянето на страната.

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

200 милиона евро приходи от интернет компаниите

"Това писмо е провокация. Това е провокация към всички партньори от ОИСР, когато ние сме на сантиметри от споразумение за облагане с данъци на дигиталните гиганти", подчерта Льо Мер пред радио France Inter.

Говорител на испанското правителство обяви, че Мадрид и другите европейски държави няма да се подадат на заплахите на друга държава в спора за цифровия данък.

Европейските държави смятат, че технологичните компании не плащат достатъчно данъци в държавите, където правят бизнес, защото могат да местят печалбите си по света с малка физическа инфраструктура. Вашингтон е против едностранно налагане на цифров данък на компаниите без сделка в рамките на ОИСР.

Икономическият еврокомисар Паоло Джентилони заяви, че Европейската комисия иска глобално решение за корпоративно данъчно облагане през XXI век.

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Данък 3% върху приходите от реклами в интернет

"Ако това се докаже като невъзможно тази година, ние заявихме ясно, че ще пристъпим към ново предложение на ниво ЕС", предупреди той и добави, че данъците могат да бъдат въведени без глобална сделка.

Франция, една от няколко европейски държави, които приеха нови данъци за облагане на приходите на технологичните компании, се съгласи временно да прекрати налагането на данъка, докато се водят преговорите на световно ниво.

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Включително Google, Facebook и Apple

Льо Мер каза, че Франция ще наложи данък върху цифровите услуги тази година, без значение от позицията на Вашингтон. Париж предвижда да наложи данък от 3% на компании с приходи повече от 25 милиона евро във Франция и 750 милиона евро по света.

Вашингтон заплаши да наложи мита върху френски стоки.