Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани да преследва отговорните за атаките срещу персонал на САЩ и коалицията в Ирак и да спази ангажиментите за гарантиране на сигурността на силите, каза във вторник говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Телефонният разговор е след докладваното нападение срещу американската военна база в Ирак, което впоследствие доведе до нареждането на Вашингтон на своя неспешен персонал да напусне Багдад поради повишено напрежение.

Освен това двамата официални лица обсъдиха конфликта между Израел и Хамас, като подчертаха двустранните усилия за осигуряване на регионална стабилност и "устойчив" и "безопасен" достъп "до храна, вода, медицински грижи и друга помощ, необходима за посрещане на хуманитарни нужди" в Газа.

САЩ обвиниха Иран в насърчаване на атаките срещу американски бази в Ирак и Сирия

САЩ обвиниха Иран в насърчаване на атаките срещу американски бази в Ирак и Сирия

Вашингтон няма да остане безучастен

Блинкън подчерта във вторник, че Вашингтон ще се погрижи да защити своя народ и сигурност "бързо" и "решително" в случай, че Иран или "негови подставени лица" предприемат нападение срещу персонала на САЩ "където и да е" по света.

"Съединените щати не търсят конфликт с Иран", каза Блинкън пред Съвета за сигурност на ООН, като подчерта, че Вашингтон не желае войната между Израел и Хамас да се разпространи по-нататък.

"В продължение на години Иран подкрепя Хамани, Хизбула, Хусите и други групи, които продължават да извършват атаки срещу Израел", посочи Блинкън, твърдейки, че иранските лидери "рутинно заплашват" да "изтрият Израел от картата".

Освен това Блинкън подчерта, че през последните няколко седмици прокситата на Иран също са атакували американските сили в Ирак и Сирия, добавяйки, че сигурността на целия регион в Близкия изток е под заплаха.

Блинкън, ако Иран ескалира: Ще отговорим решително

Блинкън, ако Иран ескалира: Ще отговорим решително

"Много ясно послание от президента, подкрепено от разполагането на две от нашите най-големи бойни групи самолетоносачи"