Американските войски са освободили афганистански журналист, след като са го държали затворен близо година без да има повдигнати обвинения срещу него.

Това съобщиха афганистанските власти, цитирани от Ройтерс.

22-годишният Джавад Ахмад, който от 4 години работи за канадска медия, беше задържан миналия октомври от американските войски извън военната база на САЩ в северната провинция Кандахар.

Джавад Ахмад беше освободен тази седмица от главния затвор на САЩ в Баграм, северно от столицата Кабул.

Организации за защита на правата на човека съобщиха, че жърналистът е бил задържан заради контактите си с талибани и за това, че е притежавал записи на бунтовници.

„Освободиха ме от ада...След 11 месеца затворничество в килия, която прилича повече на гроб, искам да разкажа на целия свят историята на моето задържане и се надявам, че много от другите затворници от Баграм отново ще видят слънцето," заяви Ахмад.

Международната федерация на журналистите излезе с изявление по случая със задържания афганистански журналист. В изявлението се казва: „Джавад Ахмад беше държан близо година без повдигнати конкретни обвинения, само защото си е вършил работата като журналист, а именно да събира информация от всички страни, замесени в конфликта, за да може да предаде събитията в балансиран и чист вид. Той не трябва да бъде държан повече и неговото закъсняло освобождаване го доказва."