Американските власти повдигнаха обвинения срещу 10 души, заподозрени в мащабна контрабанда на крадени електронни устройства към Русия и в сговор за извършване на престъпления.

Обвинителният акт е издаден от федералния съд в Бруклин, Ню Йорк, съобщава американското Министерство на правосъдието.

Незаконният износ до Русия е осъществяван от куриери, голяма част от които са бивши и настоящи служители на компанията "Аерофлот", а останалите са нейни пасажери.

Контрабандно изнесените в Русия електронни устройства са оценени на общата сума от около 50 милиона долара. Значителна част от тази техника е производство на компанията компании Apple, включително Apple iPhone, iPad, Apple Watches.

Електрониката е изнасяна без разрешителни.

Един от арестуваните е успял да пренесе над 1000 устройства през периода август- декември 2019 г. - тогава той е пътувал 4 пъти от САЩ до Русия. Друг е изнесъл в 9 куфара общо 235 устройства за около 250 000 долара.

При проведените обиски в рамките на разследването у обвиняемите са са намерени над 600 000 долара в брой, както и голямо количество техника.

Заради разкритията по това разследване американският Държавен департамент е отменил 110 визи на служители на "Аерофлот" заради участие в схемата.