В понеделник Пентагонът е издал заповед шест бомбардировача B-52 да бъдат разположени в Диего Гарсия, контролиран от Великобритания остров в Индийския океан, за възможни операции срещу Иран, информира Си Ен Ен.

Иран обмисля 13 сценария директно да си отмъсти на САЩ, а не чрез регионални съюзници

Иран обмисля 13 сценария директно да си отмъсти на САЩ, а не чрез регионални съюзници

Трябва да бъде директен, пропорционален, срещу американските интереси и открито да бъде извършен от иранските сили

Медията отбелязва, позовавайки се на източник от Пентагона, че бомбардировачите са изпратени на острова, защото е извън обхвата на иранските ракети. Бомбардировачите са от бази в Северна Дакота и Луизиана. Дислоцирането им не е сигнал, че Пентагонът е наредил операции, допълва Си Ен Ен.

Традиционно Пентагонът дислоцира стратегически бомбардировачи и други самолети като знак за възможностите на американските сили, отбелязва медията.

Американската база на острова в Индийския океан е на 3800 километра от Южен Иран. Част от Ислямската република е в обсега на бомбардировачите, но не и повечето ракети на Иран, пише "Дейли телеграф".

56 загинали и 213 ранени при блъсканица на погребението на Солеймани в Иран
Обновена

56 загинали и 213 ранени при блъсканица на погребението на Солеймани в Иран

Стотици хиляди се събраха за погребението на Солеймани в югоизточния ирански град Керман

Напрежението между САЩ и Иран се покачи след решението на Вашингтон да ликвидира иранския генерал Касем Солеймани в Багдад. Малко след убийството Държавният департамент посъветва всички американски граждани да напуснат Ирак.

Междувременно ВВС на САЩ са провели учения с 52 изтребителя в Юта. Само преди дни Доналд Тръмп заплаши да удари 52 обекта в Иран.