Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ Рошел Валенски заяви в сряда, че в страната се наблюдава увеличение на случаите на заразени с COVID-19 през последните пет седмици, като се оценяват 100 000 случая на ден, съобщават ЕйБиСи и АП.

По време на брифинг на екипа за реагиране на COVID-19 на Белия дом, Валенски подчерта, че броят на смъртните случаи е намалял значително въпреки нарастващия брой хоспитализирани пациенти с коронавирус. Тя също така прикани сънародниците си да спазват мерки за превенция, за да намалят разпространението на болестта, като продължават да прилагат практики за носене на маски, както и да си правят самотестове преди големи събирания.

Координаторът на отговора на COVID-19, д-р Ашиш Джа твърди, че екипът е поискал допълнително финансиране от Конгреса, за да осигури значителен брой от "новото поколение ваксини" преди есента, отбелязвайки, че Конгресът трябва да е наясно с последствията от в случай, че откажат финансирането.

Случаите на COVID-19 може да се влошат още повече през следващите месеци, предупредиха федералните здравни служители в сряда, като призоваха най-силно засегнатите райони да обмислят призиви за маски на закрито.

В момента увеличенията са съсредоточени в североизточния и средния запад."(Но) предходни увеличения на инфекциите при различни вълни на инфекции показаха, че това се разпространява в цялата страна", каза Валенски, директор на CDC, на брифинг в Белия дом.

Служителите обаче бяха предпазливи при правенето на конкретни прогнози, като казаха, че колко ще се влоши пандемията ще зависи от няколко фактора, включително до каква степен предишните инфекции ще предпазят от нови варианти.

Миналата седмица координаторът на COVID-19 на Белия дом д-р Ашиш Джа предупреди в интервю за "Асошиейтед прес", че САЩ ще бъдат все по-уязвими към коронавируса тази есен и зима, ако Конгресът бързо не одобри ново финансиране за повече ваксини и лечения.

Джа предупреди, че без допълнително финансиране от Конгреса за вируса ще доведе до "ненужна загуба на живот" през есента и зимата, когато в САЩ свършат възможностите за лечение. САЩ вече изостават от другите страни в осигуряването на доставки на следващото поколение ваксини срещу COVID-19 и каза, че местната производствена база за тестове у дома вече пресъхва, тъй като търсенето намалява.

Джа каза, че местните производители на тестове са започнали да затварят линиите и да уволняват работници и през следващите седмици ще започнат да разпродават оборудване и да се подготвят да излязат изцяло от бизнеса за производство на тестове, освен ако правителството на САЩ няма пари да закупи още тестове, като стотиците милиони, които изпрати безплатно на заявени домакинства тази година.

Това ще остави САЩ да разчитат на други страни за тестване и доставки, рискувайки недостиг по време на скок, предупреди Джа. Около 8,5 милиона домакинства направиха поръчки за последния транш от 8 безплатни теста, откакто поръчките бяха отворени в понеделник, добави Джа.

Пандемията продължава вече 2 години и половина. И САЩ видяха — в зависимост от това как ги преброите — пет вълни на COVID-19 през това време, като по-късните скокове бяха предизвикани от мутирали версии на коронавируса. Пета вълна се случи главно през декември и януари, причинена от варианта омикрон.

Някои експерти се притесняват, че страната сега вижда признаци на шеста вълна, задвижвана от подвариант на омикрон. В сряда Валенски отбеляза стабилен ръст на случаите на COVID-19 през последните пет седмици, включително 26% увеличение на национално ниво през последната седмица.

Хоспитализациите също се увеличават с 19% през последната седмица, въпреки че остават много по-ниски, отколкото по време на омикрон вълната, каза тя.

В края на февруари, когато тази вълна отшумяваше, CDC пусна нов набор от мерки за общности, където COVID-19 облекчаваше хватката си, с по-малко фокус върху положителните резултати от теста и повече върху това, което се случва в болниците.

Валенски каза, че повече от 32% от страната в момента живее в район със средни или високи нива на общност с COVID-19, включително повече от 9% в най-високото ниво, където CDC препоръчва да се използват маски и други усилия за смекчаване.

През последната седмица допълнителни 8% от американците живеят в окръг със средни или високи нива на общността с COVID-19.

Длъжностните лица заявиха, че са загрижени, че намаляващият имунитет и смекчаващите мерки в цялата страна могат да допринесат за продължаващото нарастване на инфекциите и заболяванията в цялата страна. Те насърчаваха хората - особено по-възрастните - да получат бустери.

Някои здравни експерти казват, че правителството трябва да предприема по-ясни и смели стъпки.

Насоките на CDC са объркващи за обществеността и не дават ясна картина за това колко предаване на вируса се случва в общността, каза д-р Лакшми Ганапати, специалист по инфекциозни болести в Харвардския университет.

Когато правителствените служители дават препоръки, но не определят правила, "в крайна сметка всеки отделен човек избира сам за общественото здраве, което работи за него. Но не това е ефективно. Ако говорим за спиране на хоспитализации и дори смъртни случаи, всички тези интервенции работят по-добре, когато хората го правят колективно".

Ню Йорк повиши нивото за COVID до високо, настоява за носене на маски

Ню Йорк повиши нивото за COVID до високо, настоява за носене на маски

Очаква се пикът на сегашната вълна да не продължи дълго, ако жителите следват насоките