Хиляди профили в социалните мрежи, свързани с Русия, са предприели координирана кампания за разпространяване на тревожна информация за епидемията от коронавирус, което възпрепятства глобалните усилия за борба със заразата. Това предупредиха представители на правителството на САЩ, цитирани от АФП.

Дезинформационната кампания насърчава разпространяването на безпочвени конспиративни теории, че САЩ стоят зад епидемията, което е очевиден опит да се навреди на имиджа на страната, според представителите.

Използвани са руски ботове в "Туитър", "Фейсбук" и "Инстаграм" за разпространяване на теми и конспирации, включително и предположението, че ЦРУ стои зад вируса, който отне живота на повече от 2300 души, предимно в Китай.

Спад на заболелите от коронавирус в Китай, но се увеличиха в Южна Корея и Иран

Спад на заболелите от коронавирус в Китай, но се увеличиха в Южна Корея и Иран

В Китай има 397 нови случая и 109 починали

"Намерението на Русия е да всее разногласия и да подкопае американските институции и съюзи отвътре, включително и чрез тайни и принудителни зловредни кампании за оказване на влияние", обяви Филип Рийкър, помощник на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия.

Той поясни, че с разпространяването на дезинформация за коронавируса руски зловредни актьори още веднъж са избрали да заплашват обществената безопасност с отвличане на вниманието от глобалния здравен отговор.

Коронавирусът като биооръжие на Запада? Спекулации за китайския посланик у нас

Коронавирусът като биооръжие на Запада? Спекулации за китайския посланик у нас

Най-вероятно пикът на заразата ще бъде в средата или края на февруари