Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп направи обратен завой. Повече няма да запазва втората доза от ваксините срещу коронавирус, пише "Вашингтон пост".

Правителството ще обяви големи промени в програмата за ваксинация, включително ще бъдат осигурени повече дози ваксини срещу коронавируса и ще призове щатите да ваксинират всеки на възраст над 65 г. и хората с хронични заболявания. Тези стъпки имат за цел да ускорят ваксинирането на американците след бавния старт.

САЩ с рекордни над 300 000 новозаразени с COVID-19 за ден

САЩ с рекордни над 300 000 новозаразени с COVID-19 за ден

Ден по-рано страната счупи черния рекорд и за най-голям дневен брой починали от коронавирус

Правилата са рязка промяна на стратегията на администрацията. Само преди дни новоизбраният президент Джо Байдън обяви планове, че възнамерява да разпространи всички налични дози. По-късно тази седмица се очаква Байдън да разкрие подробности от плана си за имунизация.

Администрацията на Тръмп задържа около половината от ваксините, за да е сигурно, че ще има достатъчно за хората, които вече са получили първата доза. Но американският вестник се е сдобил с чернова и се позовава на източници, които съобщават, че днес следобед промените ще бъдат съобщени на губернаторите на щатите.

В САЩ лекар почина след ваксинация с Pfizer/BioNTech

В САЩ лекар почина след ваксинация с Pfizer/BioNTech

"Няма друго обяснение" за смъртта

Изключението е, че хората все още ще получат втората доза по план.

В момента щатите имат достъп до близо 40 милиона дози. Последните данни сочат, че повече от 25 милиона дози от две ваксини са разпределени. Близо 9 милиона души са ваксинирани.