"Авиазапчаст", акционерното дружество "Елекон" и компанията Nilco Group от Русия са с наложени санкции от американската администрация поради факта, че според Вашингтон те нарушават националното законодателство на САЩ за неразпространението на оръжия за масово унищожение (ОМУ) по отношение на Иран, КНДР и Сирия, съобщава ТАСС.

Държавният департамент на САЩ публикува съответното известие във вторник в официални документи на американското правителство - Федерален регистър. Както следва от този документ, решението за прилагане на ограничителни мерки е влязло в сила на 6 ноември. В черния списък има още две китайски компании.

"На 6 ноември правителството на САЩ предприе действия срещу чуждестранни юридически лица, както е предвидено от ... закона за неразпространение на оръжия за масово унищожение срещу Иран, Северна Корея и Сирия", се казва в съобщението. Ограниченията се прилагат за "правоприемниците, отделите и клоновете" на организациите, включени в санкционните списъци.

Ограниченията са валидни две години, но могат да бъдат намалени или прекратени по решение на държавния секретар на САЩ.

Не се уточнява какви точно са исковете, отправени към трите организации. Санкциите предвиждат забрана за закупуване от американски министерства и ведомства на продукти и услуги от черния списък, продажба от Вашингтон на оръжия и военно оборудване, издаване на американски лицензи за закупуване на стоки, подлежащи на режим на контрол на износа и предоставяне на помощ за това.

През септември 2018 г. Министерството на търговията на САЩ наложи санкции на Nilco Group, защото от гледна точка на Вашингтон компанията действа в разрез с интересите на националната сигурност на САЩ

САЩ наложи санкции на руски корпорации във връзка с оръжия за масово унищожение

САЩ наложи санкции на руски корпорации във връзка с оръжия за масово унищожение

Нарушават законите на САЩ спрямо Иран, Северна Корея и Сирия