САЩ наложи санкции срещу три корпорации от Русия, смята, че тези компании нарушават американските национални закони за неразпространение на оръжия за масово унищожение спрямо Иран, Северна Корея и Сирия, съобщава ТАСС.

" авиационно производствено предприятие" (КумАПП), военно-промишлената корпорация "Научно-производствена асоциация по машиностроене" (НПОМ) и "Бюрото за проектиране на инструменти" (КБП) попаднаха под санкциите на американската администрация.

Държавният департамент на САЩ публикува известие в четвъртък в така наречения Федерален регистър. Както следва от този документ, решението за прилагане на ограничителни мерки е в сила от 3 февруари.

САЩ обвиняват Иран в строителство на ракети чрез опита за изстрелване на сателит

САЩ обвиняват Иран в строителство на ракети чрез опита за изстрелване на сателит

Заричат се да упражняват по-голям натиск

Черният списък включва редица китайски компании, както и по една от Ирак и Турция. "На 3 февруари правителството на САЩ предприе мерки срещу чуждестранни юридически лица съгласно ... Закона за неразпространение по отношение на Иран, Северна Корея и Сирия", се казва в съобщението.

Продължителността на санкциите е две години, но може да бъде намалена или прекратена с решение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Американските власти не уточняват, какви точно са претенциите срещу трите организации.

Става въпрос за опити на трасгранично прилагане от страна на САЩ на вътрешно законодателство, които многократно са отхвърляни от Русия.

Санкциите включват забрана за закупуване от министерства и ведомства на Съединените щати на продукти и услуги от организациите, които са в черния списък, продажба на оръжие и военно оборудване, предоставяне на американски лицензи за придобиване на стоки, попадащи в режим на контрол на износа, и предоставяне на съдействие.

Русия се възползва от политиката на санкции на САЩ

Русия се възползва от политиката на санкции на САЩ

Заради тази политика е увеличила износа на суров нефт в САЩ