Русия се е възползвала от политиката на санкции на САЩ, увеличавайки износа на суров нефт за САЩ. Това пише германското издание Die Welt.

Въпреки че Вашингтон наложи санкции срещу Москва, американските ограничителни мерки срещу други страни, като Иран и Венецуела, са способствали за увеличаването на физическия износ на руски суров нефт, посочва изданието.

Вестникът цитира данни на Агенцията за енергийна информация към Министерството на енергетиката на САЩ, според която Русия през октомври миналата година е станала вторият най-голям доставчик на петролни продукти в САЩ след Канада, задминавайки Мексико.

Същевременно нивото на доставките на петролни продукти през ноември постави исторически рекорд, надхвърляйки миналогодишното ниво с два и половина пъти и възлиза на 19,2 милиона барела, уточнява Die Welt.

Доставките на руските петролни предприятия в чужбина, отбелязва изданието, са се увеличили не само в САЩ, но и в Европа. По данни на руските митници износът на нефт през първите 11 месеца на миналата година се увеличил с 3,8 процента.