Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран, че подобрява уменията си за производство на балистични ракети чрез изстрелване на сателит и се зарече да упражнява по-голям натиск, съобщава "Франс прес".

Иран, който е враг номер едно за администрацията на американския президент Доналд Тръмп, обяви в неделя, че успешно е изстрелял сателит, но той не е успял да достигне орбита.

Иран си търсил претекст да срине Тел Авив със земята

Иран си търсил претекст да срине Тел Авив със земята

Техеран има "точна информация" за всички военни и граждански дейности на САЩ в региона, от кораби до отделни войници

Помпео заяви, че технологията, участвала в изстрелването на сателита в космоса, била "почти идентична" с ноу-хау за балистична ракета с голям обсег на действие.

"Всяко изстрелване, независимо дали е успешно или не, допълнително позволява на Иран да натрупа опит, използвайки такива технологии, които могат да са от полза за неговите ракетни програми под прикритието на мирна космическа програма", се казва в изявлението на Помпео.

Иран не успя да изведе в орбита сателит

Иран не успя да изведе в орбита сателит

Провал за амбициите на аятоласите

"САЩ ще продължат да оказват подкрепа по целия свят, за да се противопоставят на безразсъдните действия на иранския режим по отношение на балистичните ракети. Ние ще продължим да оказваме огромен натиск върху режима да промени поведението си", подчерта американският първи дипломат.

През 2018 г. Тръмп наложи тежки санкции срещу Иран в опит да ограничи военната му сила, след като той изтегли САЩ от ядреното споразумение, договорено с Техеран от неговия предшественик Барак Обама през 2015 г.

Напрежението се засили миналия месец, след като Тръмп нареди удар с дрон, при който беше убит висшият ирански генерал Касем Солеймани, докато той беше на посещение в Ирак, където ирански шиитски милиции изстреляха ракети по бази, в които са разположени американски военнослужещи.