Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви амбициозен план за разширяване на Военноморските сили (ВМС) с автономни кораби, подводници и самолети за противопоставяне на разрастващата се морска заплаха от Китай, информира АФП.

Шефът на Пентагона подчерта, че мащабният преглед на военноморската мощ на САЩ, наричан Future Forward, поставя начало на прилагане на план, който ще разшири ВМС до повече от 355 кораба от настоящите 293.

Планът, който изисква да се отпуснат десетки милиарди долари за бюджета на ВМС до 2045 г., има за цел да поддържа превъзходството над Военноморските сили на Китай, разглеждани като основна заплаха за САЩ.

"Бъдещият флот ще бъде по-балансиран във възможностите си да нанася смъртоносен удар от въздух, по море и под вода", каза Еспър в реч пред Rand Corporation в Калифорния.

Разширяването ще добави "повече и по-малки" кораби, както и повече подводници и други подводни и надводни плавателни съдове, които ще бъдат автономни, както и редица безпилотни самолети.

Планът предвижда флот от кораби, които могат да отстоят на конфликт с висок интензитет, да показват сила и присъствие, както и да нанасят прецизни удари на много големи разстояния, подчерта министърът.

Като пример той посочи нова програма за фрегати.

Еспър отбеляза, че се провеждат изпитания на Sea Hunter - 40-метров дрон тримаран, който може автономно да проучва водите за вражески подводници повече от два месеца.

Шефът на Пентагона повтори, че Китай е основната заплаха за сигурността на САЩ и че Индо-Тихоокеанският регион е "приоритет" за американските военни.

По-рано този месец Пентагонът публикува доклад за китайската армия, в който се алармира, че Пекин притежава най-големия военноморски флот с 350 кораба и подводници.

Но Еспър подчерта, че китайските ВМС изостават като сила и способности.

"Дори и ако спрем да строим нови кораби, на китайската армия ще й отнеме години да ни настигне", смята той.

Военният министър отбеляза, че за да постигнат целта от 355 кораба, това означава, че ВМС ще трябва да вземат по-голям процент от бюджета на Пентагона, но също САЩ трябва да инвестират повече ресурси в разширяването и модернизирането на корабостроенето, където Китай има ясно превъзходство.

Министърът на отбраната на САЩ каза още, цитиран от ТАСС, че Китай и Русия са главните стратегически съперници на САЩ. По думите му "ревизионистките държави използват хищнически икономически методи, провеждат подривна политическа дейност и прилагат военна сила, за да променят баланса на силите в своя полза за сметка на други".

Той разкритикува китайската икономическа инициатива "Един пояс - един път". Според него Русия и Китай модернизират въоръжените си сили, увеличават възможностите си в космоса и киберпространството с цел оказване на натиск върху други държави.