Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар заяви, че страната му се надява да има ваксина против коронавируса до декември, информират "Ройтерс" и "Гардиън".

"Целта не е да бъдеш първи. Целта е да имаш ваксина, която е безопасна и ефикасна за американския народ и хората по света", подчерта той.

Русия одобри ваксина против коронавируса след по-малко от два месеца тестове върху хора, включително е тествана върху една от дъщерите на президента на Русия Владимир Путин.

Третата най-голяма фаза на изпитание на ваксината, която отнема месеци, ще се проведе паралелно с масово производство на ваксината, включително и в Бразилия.

"Ние се нуждаем от прозрачни данни, необходими са данни от третата фаза, които показват, че ваксината е безопасна и ефикасна, заради това президентът Тръмп води операция Warp Speed", отбеляза американският здравен министър.

Проектът е публично-частно партньорство за координирано тестване на потенциални ваксини в САЩ.

Азар каза пред ABC по време на визита в Тайван, че шест ваксини са разработвани и Вашингтон вярва, че ще имат десетки милиони дози до декември, а през следващата година ще има стотици милиони дози.

Топ експертът по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи, който е част от специалния екип на Белия дом за борба с коронавируса коментира, че е "предпазлив оптимист" относно изпитанията на потенциални ваксини.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес пред Fox Sports Radio, че е имал много добри отношения с китайския президент Си Дзинпин, но това се е променило след пандемията и не е разговарял с него от дълго време.

По-късно днес Тръмп ще разкрие подробности за разработваните в САЩ ваксини.