Правителството на Китай обвини Вашингтон в опит да блокира индустриалното развитие на страната, след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че китайският технологичен гигант Huawei и други доставчици на телекомуникационно оборудване са заплаха за сигурността, информира АП.

Говорител на външното министерство на азиатската държава подчерта, че Пекин не използва китайските компании за събиране на информация от чужди фирми.

Меркел поставя условие за участието на Huawei в 5G мрежата в Германия

Меркел поставя условие за участието на Huawei в 5G мрежата в Германия

Huawei да не предава данни на китайската държава

Представителят отбеляза, че Вашингтон се опитва да си "измисли извинение за потискане на легитимното развитие" на китайските компании.

В събота на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия Пенс призова европейските правителства да приемат сериозно "заплахата", която представлява Huawei, след като китайците търсят партньори за изграждането на ново поколение безжична инфраструктура.

Иран е основният спонсор на тероризма според Майк Пенс

Иран е основният спонсор на тероризма според Майк Пенс

Пенс се ядосва на ЕС, че подкопава санкциите на САЩ срещу Иран

От Huawei отхвърлят обвиненията.

Припомняме, напрежението около Huawei възникна след ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант Мън Ванчжоу на 1 декември 2018 г. в Канада. Китай отговори с арест на няколко канадци. САЩ настояват Мън Ванчжоу да бъде предадена на американските власти.