Иран основният спонсор на тероризма в света. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс по време на Международната конференция за сигурност в Мюнхен.

По думите му Иран изнасят ракети и предизвикват международни конфликти като тези в Сирия и Йемен. Иран поставяли и под въпрос съществуването на Израел.

Според Пенс Техеран категорично пропагандирал отричането на Холокоста.

Това Пенс използва като довод в призива си към ЕС да спре да подкопава санкциите на САЩ срещу Иран.

"Няма да можем да гарантираме мир на Запад, ако нашите съюзници зависят от Изтока", каза Пенс, посочвайки, че не трябва съюзниците на САЩ да купуват оръжие от враговете на страната.
Вицепрезидентът на САЩ призова европейските страни да отделят повече пари за отбрана.

"Николас Мадуро трябва да си ходи", отсече още Пенс на конференцията, цитиран от Politico. Мадуро нямал законова власт във Венецуела. Поради това трябвало всички държави членки на ЕС да признаят Хуан Гуайдо за легитимен президент на латиноамериканската страна.

"Николас Мадуро е диктатор и не може да има легитимни претенции за властта", убеден е заместникът на Тръмп.

Пенс засегна и проекта "Северен поток 2", който по-рано днес в Мюнхен коментира и канцлерът на Германия Ангела Меркел.
Пенс призова всички евространи да последват примера на Америка в категоричността си за отказване на този проетк, който можел само да засили енергийната зависимост на континента от руския газ.

САЩ бесни на ЕС заради Иран

САЩ бесни на ЕС заради Иран

Хока ги, че нарушават санкциите на САЩ срещу Техеран

В речта си Пенс засегна и търговските отношения с Китай. Той се оплака, че в търговията с Китай имало несправедливи практики, които се отразявали в огромни икономически дисбаланси. Президентът Тръмп работил здраво за решаването на този въпрос.

"Западът никога няма да бъде пречупен", каза Пенс, цитирайки думи на Тръмп.

"Бог да благослови Америка", завърши Пенс - думи, обичайни за политически речи отвъд Атлантика, но може би интересни за европейските уши, както тълкуват от Politico.

Представителят на Китай обаче репликира Пенс. Той посочи, че президентът на страната му Си Дзинпин имал многостранна международна рамка за взаимно уважение, справедливост, правда и сътрудничество, печелившо за страните, с които Китай имат взаимоотношения - "...красив свят, който се радва на траен мир".

Той премина от роден на английски език и се обърна към администрацията на Тръмп с думите: "Надяваме се, че двете страни ще продължат да правят взаимни опити за постигане на ефективно и изгодно за двете страни споразумение".

"Китай остава твърд привърженик на процеса на европейска интеграция", обърна се той към европейските лидери.

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Загрижен е и за модернизацията на Русия във въздушни бази и системи за ПВО в Крим