Канцлерът на Германия и домакин на Международната конференция по сигурността в Мюнхен Ангела Меркел сравни днешната световна архитектура като пъзел, който се е разпаднал на малки парченца.

"Това, което познаваме като цялостна архитектура, на която нашият свят се държеше, сега прилича на пъзел - той се е разпаднал на малки парченца", каза Меркел, цитирана от Politico. 

Тя даде да се разбере, че на НАТО трябва да се гледа като на "котвата на стабилността в едно бурно море".

Меркел коментира световните събития.

Сигурност
Канцлерът на Германия коментира и че не е сигурна дали определянето на разходите за отбрана трябва да се прави на база БВП, защото ако се отбелязвал положителен икономически ръст, това означавало и непрекъснато повече пари за отбрана.

По думите ѝ Германия иска да отделя до 1.5% от БВП за отбрана към 2024 година, това било важно за страната.

Меркел: Политиката на Иран в Сирия е заплаха за Израел

Меркел: Политиката на Иран в Сирия е заплаха за Израел

Берлин работи да се гарантира, че няма ирански сили в близост до Голанските възвишения

Русия и Украйна
Според Меркел в момента в Украйна е установена стабилност, която обаче е крехка. Работило се много по въпроса. Минското споразумение давало резултат, но ситуацията била далеч от своето решение.

В този контекст Меркел отново заяви, че анексирането на Крим от страна на Русия е било грубо нарушаване на международното право.

"Северен поток 2"
В този контекст канцлерът заяви, че се обявява категорично за възстановяването на Украйна. Тя знаела, че държавата иска да остане транзитна страна за руския газ и уверила президентът Петро Порошенко, че това ще остане така.

От аудиторията обаче запитаха Меркел дали проектът "Северен поток 2" няма да означава именно край на транзитната газ през Украйна. В отговор канцлерът посочи, че това няма да се допусне, както досега Украйна не била отрязана напълно от другите тръбопроводи.

На критиките от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, че проектът само ще направи Европа по-зависими от руския енергиен ресурс, Меркел отсече: "Молекула руски газ е молекула руски газ." По думите ѝ било грешно енергийната зависимост да се възприема на база на транспорт.

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Ще бъдем ли зависими от Русия в случай изграждането на втори газопровод

Сирия
Според Меркел евентуалното бързо изтегляне на силите на САЩ от Сирия ще позволи на Русия да засили присъствието и влиянието си там и в региона, пише АФП. Иран също могли да се възползват от това и в региона можело да се образува вакуум.
Меркел изрази и опасения относно намеренията на САЩ да изтеглят силите си от Афганистан. Това не трябвало да става прибързано.