Съединените щати спират работата в две консулства в Русия, заяви Държавният департамент, позовавайки се на проблемите на безопасността и сигурността в съоръженията, където операциите бяха ограничени от COVID-19, предаде "Ройтерс".

Държавният секретар Майк Помпео в консултация с посланик Джон Съливан реши да затвори консулството във Владивосток в далечния изток и да преустанови дейността си в консулството в Екатеринбург, се казва в изявление на представител на Държавния департамент.

Решението, част от "текущите усилия за осигуряване на безопасна и сигурна работа на американската дипломатическа мисия в Руската федерация", не засяга руските консулства в САЩ, се казва в изявлението, без да се посочват подробни причини за този ход.

Запитан тази седмица за съобщенията на руските медии, че двете консулства могат да бъдат затворени, американското посолство в Москва заяви, че е спряло дейността си в консулството на Владивосток и е отменило операциите в Екатеринбург през март заради пандемията.

Връзките между САЩ и Русия са обтегнати от въпроси, вариращи от конфликти в Сирия до Украйна, както и от твърденията за намеса на Русия в американската политика, което Москва отрича.

Хакерите, за които се смята, че работят за Русия, са обвинени в мащабни хакове на американски правителствени агенции и частни компании. Помпео заяви в петък, че е "доста ясно" очевидно, че Русия е замесена в атаките, които накараха екипите за сигурност на компютърните мрежи да се карат да ограничат щетите.

Кремъл отрича руското участие.

На годишната си пресконференция в четвъртък руският президент Владимир Путин заяви, че се надява новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън да помогне за решаването на някои от трудните въпроси в отношенията между Москва и Вашингтон.