Съединените щати са единствената западна нация сред 10-те най-опасни страни за жени в проучване на световни експерти, след като кампанията #MeToo предизвика лавина от оплаквания за сексуален тормоз и нападения, съобщава "Ройтерс".

Изследване на фондация Thomson Reuters пита 550 експерти по въпроси свързани с жените, кои от 193 държави-членки на ООН са най-опасни по редица въпроси.

Съединените щати се класират на 10-о място, но се класират на трето място наравно със Сирия, когато става въпрос за най-много рискове от сексуално насилие, тормоз и принуда в сексуалния живот, и шести по отношение на несексуално насилие, като домашно и психическо насилие.

Експерти, защитници и оцелели коментират, че нарастващата информираност за нападения срещу жени, свързани с движението MeToo, ролята на страната на световната сцена и толерантността към насилието, допринасят за възприеманите като опасност Съединени щати.

"Мога да разбера защо хората ни възприемат като страна, която е опасна за жените, защото ние сме такива", коментира Аби Хонолд, активист в Минеаполис и оцеляла след сексуално насилие.

Хонолд се занимава със законодателство пред Конгреса на САЩ, което да обучи полицията на по-добри начини за разпит на жертви на сексуално насилие. "Ние се опитваме да продадем разбирането, че сме държава на свобода и сигурност, но в нашата страна има много хора, които не са в безопасност, а жертвите на сексуално и домашно насилие със сигурност са в тази група", допълва тя.

 

Стотици жени вече публично обвиняват мъже от бизнеса, правителството и филмовата и рекламна индустрия в сексуално насилие, а хиляди се присъединяват към #MeToo, за да споделят истории за сексуален тормоз или злоупотреба.

"Сега има платформа и национален диалог и повече жени и момичета се чувстват сигурни, че могат да говорят за тормоза и насилието, на което са били подложени", обяснява Дженифър Бекер, старши адвокат в Legal Momentum, НПО, което работи по законни за правата на жените.

"Съединените щати се виждат. Този дебат е по целия свят. Хората гледат САЩ. Те гледат на нашите избори, гледат нашето медийно отразяване, наблюдават нашите знаменитости и насилието им срещу жени. Възприятието е разбираемо, но не се основава напълно на реалността", обяснява Синди Саутуърт, изпълнителен вицепрезидент на Националната мрежа за борба с домашното насилие и допълва, че медийното отразяване в САЩ е изградило имиджа на насилието срещу жените, но поставя под съмнение точността му.

Други държави са много по-опасни за жените, които се сблъскват с конфликти и практики, като например гениталното осакатяване на жени или брак с деца. Положението на жените е в пъти по-екстремно в Латинска Америка, а 49 страни нямат закони за защита на жените от домашно насилие, според ООН

Но статистиката в САЩ рисува мрачна картина. Почти една пета от жените са изнасилвани, а повече от една на всеки три са били заплашени от изнасилване, насилие или преследване от интимен партньор, според статистика от 2010 г. на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Проучването на фондацията Thomson Reuters, е повторение на подобно проучване от 2011 г., според което Афганистан, Демократична република Конго, Пакистан, Индия и Сомалия се смятат за най-опасните за жени страни.