Екип от глобалното ударно командване на ВВС на САЩ изстреля невъоръжена междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, оборудвана с тестово превозно средство за повторно влизане в 23:01 часа. Тихоокеанско време, 9 февруари от базата на космическите сили Ванденберг, Калифорния, съобщава ВВС на САЩ.

Това тестово изстрелване е част от рутинни и периодични дейности, предназначени да демонстрират, че ядреното възпиране на Съединените щати е безопасно, сигурно, надеждно и ефективно за възпиране на заплахите от двадесет и първи век и за успокояване на нашите съюзници. Такива тестове са се случвали повече от 300 пъти преди и този тест не е резултат от текущи световни събития.

"Тестовото изстрелване показва сърцето на нашата мисия за възпиране на световната сцена, уверявайки нашата нация и нейните съюзници, че нашите оръжия са способни и нашите летци са готови и желаят да защитят мира по целия свят в един момент", каза генерал Томас А. Бусиер, командир на Глобалното ударно командване на ВВС.

ICBM измина приблизително 4200 мили до атола Куаджалейн на Маршаловите острови. Тези изпитателни изстрелвания потвърждават точността и надеждността на оръжейната система за междуконтинентални балистични ракети, предоставяйки ценни данни за осигуряване на продължително безопасно, сигурно и ефективно ядрено възпиране.

"Това изстрелване показва надеждността на нашите системи за стратегическо възпиране, като същевременно изпраща видимо послание за сигурност към съюзниците", каза полковник Кристофър Круз, командир на 377-ма група за тестване и оценка.

"Този многостранен екип отразява прецизността и професионализма на нашето командване и нашите съвместни партньори."

Летци от 91-во ракетно крило във военновъздушната база Майнот, Северна Дакота, бяха избрани за работната група, която да подкрепи тестовото изстрелване. Ракетните бази в рамките на Глобалното ударно командване на ВВС имат членове на екипажа, които стоят нащрек 24 часа в денонощието, през цялата година, като наблюдават националните сили за тревога междуконтинентални балистични ракети.

"Това тестово изстрелване е кулминацията на месеци на подготовка и сътрудничество между множество агенции на военновъздушните сили", каза майор Мартин Ескарсага, командир на оперативната група. "Летците, които изпълняват тази мисия на стратегическо възпиране, са най-доброто, което нашата нация може да предложи. Те работят 365 дни в годината, за да поддържат, управляват и осигуряват този жизненоважен компонент на нашата ядрена триада.

Общността на ICBM, включително Министерството на отбраната, Министерството на енергетиката и Стратегическото командване на САЩ, използва данни, събрани от тестови изстрелвания, за продължаваща оценка на развитието на силите. Програмата за тестово изстрелване на ICBM демонстрира оперативната способност на Minuteman III и гарантира способността на Съединените щати да поддържат силно, надеждно ядрено възпиране като ключов елемент от националната сигурност на САЩ и сигурността на съюзниците и партньорите на САЩ.

Глобалното ударно командване на ВВС е основно командване със седалище във военновъздушната база Барксдейл, Луизиана, в общността на Шривпорт-Босие Сити. Командването отвъд океана на трите национални крила за междуконтинентални балистични ракети, цялата бомбардировъчна сила на ВВС, включваща B-52, B-1 и B-2, програмата за ударни бомбардировачи с голям обсег, ядреното командване, контрол и комуникационни системи на ВВС, и оперативна поддръжка на организации в рамките на ядреното предприятие. Приблизително 33 700 професионалисти са разпределени в две военновъздушни сили, девет крила, две географски разделени ескадрили и един отряд в континенталните Съединени щати и са разположени на места по целия свят.

LG-35A Sentinel ще замени междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III с първоначален капацитет от 2029 г. До постигането на пълен капацитет в средата на 2030 г., ВВС се ангажират да гарантират, че Minuteman III остава жизнеспособно възпиращо средство.

Minutemen III е част от "ядрената триада" на САЩ и е единствената наземна междуконтинентална балистична система, която се използва от американската армия. Другите системи за ядрена доставка включват балистични ракети Trident, изстрелвани от подводници и ядрени оръжия, носени от стратегически и стелт бомбардировачи с голям обсег.