Съединените щати са провели военно учение, симулиращо ответен удар с използване на ядрено оръжие срещу Русия в случай, че Москва използвала ядрени оръжия с малка мощност в Европа срещу страните от НАТО. Това обяви в петък на брифинг за журналисти представител на Пентагона от висок ранг.

Според него "сценарият включвал развитие на събития в Европа, при които се води война с Русия и Кремъл решава да използва ядрено оръжие с малък капацитет в ограничена степен срещу обект на територията на страните от НАТО".

Еспър: Модернизираме ядрения арсенал... опитваме да възпираме война

Еспър: Модернизираме ядрения арсенал... опитваме да възпираме война

"Да бъдем в крак с Русия и да изпреварим Китай"

"Нападат ни с използването на ядрени оръжия с малка мощност. Така че по време на ученията симулирахме реакция, използвайки ядрено оръжие", заяви говорител на военните, цитиран от ТАСС.

В ученията участвали министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и конгресменът от Небраска Джеф Фортенбъри. И двамата получиха представа как ще се осъществява координацията на действията в случай на ядрена криза, подчерта Пентагонът.

По-рано интернет порталът Slate.com припомни, че подобен сценарий на развитие на кризата с Русия се разигравал още при администрацията на Барак Обама.

Столтенберг предупреждава за "изключително опасните" нови руски ракети

Столтенберг предупреждава за "изключително опасните" нови руски ракети

Тяхното съществуване "повишава риска от грешки"