Въоръжените сили на САЩ и Норвегия обсъждат възможността за разполагане на американски войници в скандинавската страна на ротационен принцип. Това съобщи норвежкото военно министерство в Осло, цитирано от „Франс прес”.

Военните разглеждат опциите за допълнително обучение, складиране на военна техника и такъв тип неща, каза говорител на ведомството, допълвайки, че това е „дългогодишно американско желание".

Представителят уточни, че не става въпрос за постоянно американско дислоциране, а за разполагане на американски въоръжени сили на ротационна основа.

Военният говорител добави още, че идеите са все още на ранен етап и че преговорите са на военно ниво, а не на политическо.

Днес норвежкият вестник Adresseavisen пише, че Пентагонът иска да разположи 300 морски пехотинци във военновъздушната база Værnes, която се намира до западния град Трондхайм и на около 1000 километра от руско-норвежката граница.

Норвегия и Русия споделят 200-километрова граница.

Норвегия е един от основополагащите членове на НАТО през 1949 година, но заради заплаха от съветски отговор дълги години спазваше обещание да не позволява чуждестранни сили да бъдат разпологани на територията й, ако страната не е под заплаха от атака или не е нападната.

Ангажиментът впоследствие беше променен така, че чуждестранни сили могат да провеждат учения на норвежка земя.