Американските сили нанесоха още един поразяващ удар на ДАЕШ („Ислямска държава”) този месец. Хаджи Имам, високопоставен религиозен водач на групировката и смятан за заместник-лидер на ДАЕШ, е убит при операция в Сирия.

Това заяви високопоставен американски военен представител, цитиран от Daily Beast и NBC News.

Истинското име на Хаджи Имам е Абд ал Рахман Мустафа ал Кадули. Той се смята, че е заместник на лидера на ДАЕШ Омар ал Багдади, макар че някои наблюдатели, които следят действията на групировката, заявяват, че неговият туркменски произход му пречи да се превърне в лидер на организацията.

Джихадистки лидер вероятно е убит при американска въздушна атака

Джихадистки лидер вероятно е убит при американска въздушна атака

Шишани, известен още като Чеченеца...

На пресконференция военният министър на САЩ Аштън Картър потвърди, че Кадули е убит.

Според него смъртта на Кадули и други членове на „кабинета” на ДАЕШ ще затруднят операциите им.

Американският министър описа заместник-ръководителя като ключова фигура, която е следяла финансовите операции на „Ислямска държава”.

Систематично елиминираме ръководството на ДАЕШ, изтъкна той, допълвайки: Тази седмица убихме няколко ключови фигури от ДАЕШ.

Картър обаче не разкри подробности как е убит Кадули. Според NBC той е убит по време на операция на американски специални части в Сирия в четвъртък сутринта.

Военни източници поясниха, че американски командоси кацнали с хеликоптери и изчакали Кадули да премине с автомобил покрай тях. Те са се опитали да го заловят жив, но ситуацията ескалирала и екстремистът и други трима в автомобила са били застреляни, добавиха източниците.

Американските власти предлагаха 7 милиона долара награда за предоставяне на информация за главата на заместник-лидера на групировката.

Кадули е роден през 1957 или 1959 година в северния иракски град Мосул, който се контролира от ДАЕШ от 2014 година. Той се присъединява към „Ал Кайда в Ирак” през 2004 година, която е под ръководството на Абу Мусаб ал Заркауи, служейки като негов заместник и местен лидер в Мосул, според САЩ.
(Припомняме, самият Заркауи бе елиминиран през лятото на 2006 година при насочен ваздушен удар на ВВС на САЩ)

След освобождаването му от иракски затвор в началото на 2012 година, той се присъединява към ДАЕШ в Сирия.

Миналата година същите източници идентифицираха Кадули като Абу ал Афари, който временно е поел управлението на организацията, след като Багдади е пострадал при въздушен удар.

Умар Чеченеца оцелял при US въздушния удар, бил сериозно ранен

Умар Чеченеца оцелял при US въздушния удар, бил сериозно ранен

"Най-високопоставеният военен командир на ДАЕШ"

Картър също потвърди смъртта на „министъра на войната” - Умар ал Шишани. 

Таркан Батирашвили, познат като Умар ал Шишани или Умар Чеченеца, е бил тежко ранен при въздушен удар, обяви по-рано Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Военният министър на САЩ добави, че сред убитите е също „финансовият министър” на организацията.