САЩ съобщиха, че успешно са изпитали противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прихващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD), информира Ройтерс.

Ракетата на КНДР била засечена от THAAD, разработва я по-бързо от очакваното

Ракетата на КНДР била засечена от THAAD, разработва я по-бързо от очакваното

Това обяви военният министър на Южна Корея

При изпитанието е използвана балистична ракета със среден обсег на действие в Тихия океан до Хавайските острови и Аляска.

Комплексът до Кодиак, Аляска, е прихванал целта, която беше изстреляна от северната част на Хавайските острови, се казва в съобщение на американската Агенция за противоракетна отбрана.

Въпреки че изпитанието беше планирано преди месеци, изпитанието е от голямо значение след проведения първи успешен тест на междуконтинентална балистична ракета от страна на Северна Корея на празника на САЩ на 4 юли.

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли
Обновена

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли

Ракетата е изстреляна

"Успешната демонстрация на THAAD срещу заплаха от балистична ракета със среден обсег на действие укрепва отбранителния потенциал на страната в отговор на ракетните заплахи от страна на Северна Корея и други държави по света, допринася и за по-широка архитектура за стратегическо възпиране", се казва в съобщението на американските военни.

Американски представители заявиха преди време, че изпитанието ще е първото за системата в опит да се спре балистична ракета със среден обсег на действие.

Тази оръжейна система е разработвана още от Студената война.

В "Туитър" американският лидер Доналд Тръмп публикува информация на Фокс нюз за изпитанието.