САЩ възнамеряват да запазят военното си присъствие в Сирия и след разгрома на ДАЕШ ("Ислямска държава"), пише вестник "Вашингтон поуст".

Изданието пише, че администрацията на Доналд Тръмп разширява целите си в Сирия отвъд плана за разгром на групировката, в който влиза и политическо уреждане на гражданската война.

Според вестника това може да доведе до открит конфликт със Сирия и Иран.

Американски официални представители съобщиха, че се надяват да използват военното си присъствие в Северна Сирия, за да окажат натиск на президента Башар Асад да направи отстъпки на мирните преговори в Женева. В края на месеца е запланувано подновяване на преговорите, които вече три години се влачат без резултат.

Източниците поясняват, че със заплануваното оставяне на американски войници в Северна Сирия, където американците тренират и подпомагат Сирийските демократични сили срещу ДАЕШ, се цели също установяване на ново местно управление, отделно от правителството на Асад.

Белият дом също така ще търси ново сътрудничество с Русия.

Източниците отбелязват пред изданието, че удължаване присъствието на американските сили в Сирия е необходимо, за да се потвърди тоталният разгром на ДАЕШ, а също така да се върнат разселените местни граждани, които да бъдат управлявани от стабилно местно управление.

"Борбата срещу ДАЕШ все още не е приключила", каза официален представител.

Според официалните данни САЩ имат 503 войници в Сирия. Но реалният им брой се смята, че е далеч по-голям.