Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията му планира да изгради палаткови градове за хиляди мигранти от Централна Америка, насочили се към САЩ през Мексико, информират местни медии.

Мексико се опитва да спре мигрантския поток към САЩ

Мексико се опитва да спре мигрантския поток към САЩ

Властите предлагат на преселниците от Централна Америка да останат…

Американският лидер обяви намерението си по време на интервю за Fox News, след като Пентагонът съобщи, че разполага 5 200 войници за засилване на охраната по границата и след седмици на разпалена антимигрантска риторика от президента преди ключовите междинни избори през следващата седмица.

"Ако те подадат документи за убежище, ние ще ги задържим, докато съдът не реши. Ние ще ги задържим, ще изградим палаткови градове, ще вдигнем палатки навсякъде", закани се държавният глава на САЩ.

Тръмп хвърля армията срещу имигрантите

Тръмп хвърля армията срещу имигрантите

Пентагона прехвърля части на границата с Мексико

"Няма да строим сгради и да харчим всички тези стотици милиони долари. Ще вдигнем палатки, те ще бъдат много хубави, и те ще чакат, ако не получат убежище, ще си ходят", продължи той.

Доналд Тръмп добави, че бежанците ще бъдат задържани, докато процедурата по разглеждане на молбите им не приключи.

Проблемът е, че ги освобождават и те трябва да се явят пред съда три години по-късно, но никой не се явява, вярва той.

Но ние ще ги задържим, за разлика от Обама и за разлика от други, и те ще чакат. Когато хората разберат какво се случва, по-малко хора ще дойдат в САЩ, подчерта Тръмп.

Американският лидер се очаква да участва на 11 предизборни митинга преди изборите на 6 ноември, които според експерти във Вашингтон се разглеждат като референдум за президентството му.