Днес полицията на Мексико спря в южната част на страната мигрантския поток отиващ от Централна Америка към САЩ, предадоха информационните агенции. Полицаите временно блокираха пътя на границата между щатите Чапас и Оахака.

Преди това президентът Енрике Пеня Нието обяви, че Мексико ще приеме мигрантите, готови да поискат убежище в страната, и ще им издаде документи и временни разрешения за работа. Освен това те ще получат медицински застраховки и децата им ще могат да учат в мексикански училища, посочва агенция "Ройтерс".

Президентът посочи, че предложената на мигрантите програма "Това е твоят дом" е първа крачка към намирането на постоянно решение на кризата и че тя дава реален шанс не хората, които спазват мексиканските закони.

"Знаем, че търсиш своя шанс, искаш да намериш нов дом и желаеш по-добро бъдеще за своето семейство. Днес Мексико ти подава ръка за помощ." - заяви в петък Енрике Пеня Нието във видеообръщение.

Представители на мексиканските власти разговарят с преселниците и се опитват да им обяснят, че ще получат помощ, ако останат в южните щати на Мексико и подадат заявления за убежище.

Засега обаче по-малко от 2000 души са подали такива документи.

През втората половина на октомври се появиха съобщения, че около 7500 души от Гватемала, Хондурас и Салвадор са тръгнали към САЩ. Те бяха наречени от медиите "мигрантски керван". Повечето от тях са на мексиканска територия и игнорират призивите на местните власти да узаконят статута си в страната.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че няма да допусне те да влязат на американска територия заплаши, че ще прекрати помощите за Гватемала, Хондурас и Салвадор, ако властите не спрат хората, преминаващи границите им, за да отидат в САЩ. 
Междувременно секретарят по отбранатаДжеймс Матис одобри изпращането на военни на американо-мексиканската граница. 
Според в. "Вашингтон поуст", Тръмп обмисля специален указ за затварянето на южната граница за мигранти.

Тръмп хвърля армията срещу имигрантите

Тръмп хвърля армията срещу имигрантите

Пентагона прехвърля части на границата с Мексико