Земетресенията, причинени от човешка дейност, вече ще бъдат включени в сеизмични карти с рискови райони на американската Геоложка служба след рязкото увеличение на трусовете, свързани с фракинга и използваните от газовата и петролна индустрия технологии в щата Оклахома, съобщават световни агенции.

Сеизмичните карти ще бъдат използвани като ръководство как да се строят сгради, които да издържат на земетресенията.

Включвайки предизвиканите от човека събития, нашите оценки за заплахата от земетресение значително се увеличиха в някои части на САЩ, заяви Марк Петерсън, ръководител на проекта.

Около 7 милиона души в централната и източната част на САЩ живеят или работят в райони, където има заплаха от така наречената предизвикана сеизмичност, отбелязват от службата, допълвайки, чe в тези райони щетите от земетресения могат да се сравняват с високо рисковите региони в Калифорния.  

Най-застрашен е щатът Оклахома, следван от Канзас, Тексас, Колорадо, Ню Мексико и Арканзас.

В Оклахома през 2015 година са регистрирани 907 земетресения с магнитуд 3 по Рихтер или по-висок в сравнение с 2009 година, когато са отчетени две. През февруари беше регистриран трус от 5,1 по Рихтер в същия щат – третото най-силно земетресение в историята на Оклахома.