Европейският противоракетен щит на САЩ ще заработи почти десетилетие след предложение на Вашингтон да се защити НАТО от ирански ракети и въпреки предупрежденията на Русия, че Западът заплашва мира в Централна Европа, съобщава Ройтерс.

На фона на напрежението между Запада и Русия официални представители на САЩ и НАТО ще присъстват на официалното пускане на щита в румънската военновъздушна база „Девеселу” след години на планиране, милиарди долари инвестиции и провалени опити да се убеди Москва, че щитът не може да бъде използван срещу Русия.

Сега вече имаме потенциала да защитим НАТО в Европа”, каза Робърт Бел, посланик на американския военен министър Аштън Картър в НАТО.

Иранците увеличават потенциалните си възможности и ние трябва да бъдем пред тях. Системата не е насочена срещу Русия, каза той пред журналисти, допълвайки, че щитът скоро ще бъде предаден под командването на НАТО.

В петък САЩ ще започнат изграждането на втора база от щита в Полша, която трябва да бъде завършена през 2018 година. Тя ще позволи постоянна защита на Европа като допълнение към радари и кораби, които вече са разположени в Средиземно море.

Русия многократно предупреждава, че щитът ще промени стратегическия баланс и ще неутрализира ядрения арсенал, което ще бъде достатъчно САЩ да нанесат първи удар по руската държава в случай на война. Москва също се оплаква, че алиансът се опитва да обгради руската държава, включително в стратегическото Черно море.

Противоракетният щит разчита на радари да засичат балистични ракети. Чрез проследяващи сензори радарите помагат на прихващачите да установяват траекторията, прихващат и унищожават ракетата в орбитата или преди да навлезе в атмосферата на планетата. Ракетите-прихващачи могат да бъдат изстреляни от кораби или наземни бази.  

Преди година руският посланик в Дания предупреди, че датските кораби ще се превърнат в мишена на руските ядрени ракети, ако страната се присъедини към щита чрез разполагане на радари и кораби.

Турция вече има един американски радар, а Холандия е оборудвала кораби с радари. САЩ също имат четири кораба в Испания като част от отбраната, докато всички страни членки на НАТО допринасят финансово.

САЩ обявиха, че Русия искат договор с гаранции, включващ ограничаване на потенциала и далекобойността на ракетите-прихващачи.

„Нито едно правителство няма да се съгласи на това”, каза Бел.

Руски представители са обезпокоени от технология, включително ракета-прихващач, която е способна да развива скорост от 10 километра в секунда и да унищожи руските ракети. САЩ твърдят, че не разполагат с такава технология.

Американското правителство се съгласи през 2007 година да работи за създаването на щит, защитаващ Северна Америка и Европа.