САЩ ще задминат Русия по износ на петрол и ще се доближат до Саудитска Арабия през 2024 г. Това става ясно от петгодишната прогноза на Международната агенция по енергетика.

Според агенцията американското производство на петрол ще нарасне с 4 милиона барела на денонощие през следващите години до 2024 г.

Прогнозата на агенцията е публикувана няколко седмици, след като САЩ изнесоха 3,6 милиона барела на денонощие суров петрол. Държавата също изнася 5 милиона барела на денонощие петролни продукти, включително рафинирани продукти като бензин. Доставките ще се увеличат през следващите години в резултат на продължаващата в страната шистова революция.

Базираната в Париж организация, която съветва потребителите и производителите на петрол, прогнозира американският износ - вече е 12 милиона барела на денонощие - да нарасне с 4 милиона барела на денонощие до 2024 г.

"Втората вълна от американската шистова революция идва", обявиха от агенцията и прогнозират 70% увеличение на световното производство на петрол и 75% ръст на търговията на втечнен газ през следващите пет години.