Белият дом разреши на Пентагона да нанася въздушни удари по позиции на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Афганистан, сигнализирайки, че ще бъде засилена борбата срещу екстремистката групировка извън базите й в Ирак и Сирия. Това обявиха официални източници, цитирани от американски медии.

Представител на отбраната на САЩ изтъкна, че новите правила, одобрени миналата седмица, разрешават на американските командири в Афганистан да провеждат въздушни удари срещу всички групировки, свързани с ДАЕШ, в същото време и атаки срещу свързани с „Ал Кайда” терористи.

Новата мярка позволява на САЩ да действат по-активно срещу „Ислямска държава” в Афганистан, добави представителят.

Според предишните правила американската армия можеше да извършва въздушни атаки в Афганистан при три условия: за защита на чуждестранните сили, за подпомагане на операции на афганистанските сили и удари по „Ал Кайда” и свързани с групировката терористични организации.

Новите правила бяха обявени за първи път от „Уолстрийт джърнъл”. Решението не води до драстични промени в действията на САЩ в Афганистан.

Междувременно военният министър на САЩ Аштън Картър обяви, че военните министри на Франция и други пет държави са постигнали съгласие да засилят борбата срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак. По време на пресконференция в Париж с военния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан Картър потвърди, че имат подготвен координиран план за борба срещу терористичната организация през следващата година.

Съгласихме се, че всички заедно можем да сторим повече, изтъкна американският министър след разговорите с Дриан и военните министри на Австралия, Германия, Италия, Холандия и Великобритания.

По думите му следващият месец в Брюксел ще се проведе среща на 26-те страни от коалицията срещу ДАЕШ, включително Ирак.

От думите на Аштън Картър стана ясно също, че САЩ планират да увеличат броя на войниците в Ирак.

Водената от САЩ коалиция ще настоява за активно участие на арабските държави в борбата срещу „Ислямска държава”.