Саудитска Арабия вероятно има достатъчно резерви от уранова руда за производство на ядрено гориво. Информацията съобщава британският вестник "Гардиън", който се позовава на конфиденциални документи.

Разузнаването на САЩ проверява данни за завод за преработка на уран от Саудитска Арабия

Разузнаването на САЩ проверява данни за завод за преработка на уран от Саудитска Арабия

Съоръжение, което вероятно е в сътрудничество с Китай и може да се използва при създаване на ядрено оръжие

Подробности за запасите са поместени в доклад, подготвени за монархията от китайски геолози, които помагат на Рияд да изготви карта с резервите на уран като част от споразумение за сътрудничество в атомната енергетика.

Разкритията увеличават притесненията, че Рияд е заинтересован от програма за създаване на атомни оръжия.

Демократите питат Помпео дали знае, че Китай помага на Рияд за ядрени оръжия

Демократите питат Помпео дали знае, че Китай помага на Рияд за ядрени оръжия

Китайци са помогнали за изграждането на завод за производство на жълта торта

В доклада се описва как геолозите са работили цяла година, въпреки високите температури, за откриване на резерви, които могат да доведат до производство на 90 000 тона уран от три големи находища в централната и северозападната част на страната.

Ще са необходими обаче допълните проучвания, за да потвърдят резервите на уран и да се пресметнат разходите за извличането им.

Саудитска Арабия има амбиция да извлича уран в страната. През 2017 г. висш представител го описа като крачка към "самодостатъчност" за производство на ядрено гориво за енергийна програма.

Проучването от 2019 г. показва, че резервите могат потенциално да осигурят на Саудитска Арабия гориво за реакторите, които иска да построи и излишък за износ.

Докладът е изготвен от Пекинския изследователски институт за уранова геология и Китайската национална ядрена корпорация, които работят със Саудитската геоложка служба.

Експерти коментират, че ако Саудитска Арабия открие достатъчно количество уранова руда в страната, а не разчита на външни доставчици, може да помогне на монархията да създаде своя оръжейна програма.

Ядрените амбиции на монархията са източник на голямо притеснение в Конгреса на САЩ и сред съюзниците, особено след като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обяви през 2018 г., че ако Иран разработи ядрени оръжия, "ние ще ги последваме възможно най-скоро".

Най-голямата тревога е липсата на прозрачност в монархията.