Конгресмени от Демократическата партия на САЩ са поискали от държавния секретар Майк Помпео да предостави информация за предполагаема роля на Китай в строителството на завод за обработка на уранова руда в Саудитска Арабия, пише "Гардиън".

Разузнаването на САЩ проверява данни за завод за преработка на уран от Саудитска Арабия

Разузнаването на САЩ проверява данни за завод за преработка на уран от Саудитска Арабия

Съоръжение, което вероятно е в сътрудничество с Китай и може да се използва при създаване на ядрено оръжие

Американски представители заявиха пред журналисти и ядрени експерти, че те подозират, че китайци са помогнали за изграждането на завод за производство на жълта торта - уранов концентрат във вид на прах, получен в процеса на обработка на уранова руда - в пустинята до Ал Ула в северозападната част на монархията.

Първи съобщи за строителството на завода вестник "Уолстрийт джърнъл", но експертите все още не са потвърдили съществуването му със сателитни снимки. Ако бъде потвърдено, ще засили подозренията, че саудитската монархия тайно разширява възможностите за създаване на ядрени оръжия, макар че ще са необходими години за сдобиване с необходимия материал за ядрени бойни глави.

През 2018 г. престолонаследникът Мохамед бин Салман коментира пред CBS News, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, "ние ще ги последваме възможно най-скоро".

Китай помага на Саудитска Арабия за ракетната ѝ програма

Китай помага на Саудитска Арабия за ракетната ѝ програма

Рияд избра нов стратегически партньор

Администрацията на Доналд Тръмп, която защитава принц Мохамед бин Салман, за момента не коментира публично информацията за ядрените дейности на Рияд.

В понеделник председателите на три подкомисии за външните работи към Камарата на представителите изпратиха писмо на Помпео, в което настояват Държавният департамент да предостави информация относно подозрения, че Китай прехвърля ядрени и ракетни технологии на Саудитска Арабия. Те също искат и отговора на Държавния департамент за тези сделки, включително дали ведомството е предприело мерки, за да попречи на Саудитска Арабия. Демократите настояват департаментът да разясни дали САЩ подкрепят опити на Международната агенция за атомна енергия да убеди Саудитска Арабия да приеме наблюдение и инспекция.

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

Депутати са загрижени за надпревара с ядрени оръжия в Близкия изток

Демократите дадоха срок на Помпео да предаде информацията до края на месеца. Често Държавният департамент при Майк Помпео отхвърля подобни молби.