Разузнаването на САЩ изучава информация за опити на Саудитска Арабия да построи за завод за преработка на уран, съобщава The New York Times, позовавайки се на източници в американската администрация.

През последните седмици американската разузнавателна общност извършва задълбочен анализ на данните относно изграждане на завод в пустинята близо до град Ал Ула.

Създаването на такова съоръжение, което се предполага, че се осъществява в сътрудничество с Китай, може да доведе до получаване на ядрено гориво от Рияд, което по-късно може да се използва при създаването на ядрено оръжие. Посочва се, че американското разузнаване има сателитни снимки на района, които показват, че строителството е започнало там през 2014 г.

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

Депутати са загрижени за надпревара с ядрени оръжия в Близкия изток

Държавният департамент отказа да коментира информацията на източниците, но подчертава, че Вашингтон "редовно предупреждава всички свои съюзници за рисковете от сътрудничество с Китай при мирно използване на ядрената енергия".

Това впоследствие може да доведе до "ограничения, стратегически натиск и кражба на технологии".

"Горещо препоръчваме нашите партньори да работят само с надеждни доставчици, които стриктно спазват принципите на неразпространение на ядрените оръжия", заявява Държавният департамент.

The Wall Street Journal, позовавайки се на източници съобщи, че Саудитска Арабия с помощта на две китайски компании изгражда съоръжение в северозападната част на кралството за производство на "жълт пай".

Строежът предизвиква притеснение за САЩ и техните съюзници, които подозират, че Рияд ще има възможността за разработване на ядрени оръжия. Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия "категорично отрече" информация за изграждането на предприятие за получаване на уранов концентрат в пустинята близо до Ал Ула.

Саудитска Арабия никога няма да се сдобие с ядрени оръжия, закани се Помпео

Саудитска Арабия никога няма да се сдобие с ядрени оръжия, закани се Помпео

Няма да позволим, няма да позволим да се случи

През юли 2017 г. кралството одобри проект за развитие на мирна ядрена енергия, чиято основна цел е да се освободи от нефтената зависимост. Тази концепция за развитие е предвидена в програмата Vision 2030, инициирана от престолонаследника през 2015 г.

През ноември 2018 г. престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд стартира редица големи проекти, включително създаването на първия изследователски ядрен реактор.

Министърът на енергетиката принц Абдел Азиз бин Салман обяви миналия септември планове за добив и обогатяване на уран за националната програма за ядрена енергетика в бъдеще. 

Кралството планира да генерира 9,5 гигавата електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г. В страната има планове за изграждане на 16 ядрени реактора.

От 2017 г. и руската корпорация "Росатом" участва в преговори за изграждането на първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия.

Тръмп бил лобист на ядрените интереси на Саудитска Арабия

Тръмп бил лобист на ядрените интереси на Саудитска Арабия

Нови разкрития срещу президента на САЩ