Президентът на САЩ Доналд Тръмп е лобист на саудитските ядрени интереси. Това е част от изводите на конгресна комисия.

Тя публикува нов доклад, в който твърди, че хора, близки до президента на САЩ Доналд Тръмп, са се застъпили за изграждането на редица ядрени централи в Саудитска Арабия и за облекчаване на регулациите за трансфера на ядрените технологии в страната, съобщи АП.

Сенатът на САЩ се конфронтира с Тръмп, блокира продажбата на оръжие на Саудитска Арабия

Сенатът на САЩ се конфронтира с Тръмп, блокира продажбата на оръжие на Саудитска Арабия

Въпреки че Сенатът е доминиран от Републиканската партия

Вторият междинен доклад се разширява върху първия. Според нова информация, компания, която представлява фирми, които искат да строят ядрени централи в Саудитска Арабия, е имала "безпрецедентен достъп" до администрацията, включително директни срещи с Тръмп, зет му Джаред Кушнер, както и високо - официални служители като Стивън Мнучин, Майк Помпео, Рекс Тилърсън, Джеймс Матис и Уилбър Рос.

САЩ споделят ядрена технология със Саудитска Арабия след убийството на Кашоги

САЩ споделят ядрена технология със Саудитска Арабия след убийството на Кашоги

Това е една от многото стъпки на администрацията на Тръмп за ескалация в региона

"Тези нови документи повдигат сериозни въпроси дали Белият дом е готов да постави потенциалните печалби на приятелите на президента над националната сигурност на американския народ и универсалната цел да се предотврати разпространението на ядрено оръжие. Новите документи, получени от комисията, разкриват че контактите между частните търговски интереси и високопоставените служители на администрацията на Тръмп са по-чести, широкообхватни и влиятелни от познатите досега - и продължават и до днес ", се посочва в доклада.