Саудитска Арабия прекратява смъртните наказания за престъпления, извършени от непълнолетни, след като отмени бичуването.

Отменено е смъртното наказание за тези, осъдени за престъпления, които са извършили като непълнолетни, обяви председателят на Комисията по човешките права Авад Алавад в съобщение, позовавайки се на кралски декрет, пише "Гардиън".

Саудитска Арабия се отказва от бичуването като наказание

Саудитска Арабия се отказва от бичуването като наказание

Рияд готви реформа в Наказателния кодекс

В съобщението се пояснява, че осъденият ще лежи не повече от 10 години в затвор за непълнолетни.

Указът се очаква да спаси живота на най-малко шест момчета от шиитската общност, които са осъдени на смърт. Те са обвинени за участие в антиправителствени протести по време на Арабската пролет. Тогава те са били на под 18-годишна възраст.

Експерти по правата на човека към ООН призоваха Саудитска Арабия през миналата година да спре плановете за екзекутирането им.

"Това е важен ден за Саудитска Арабия. Указът ни помогна да установим по-модерен наказателен кодекс", подчерта Алавад.

Саудитска Арабия екзекутира рекорден брой хора през 2019 година

Саудитска Арабия екзекутира рекорден брой хора през 2019 година

Според доклад на "Амнести"

Саудитска Арабия е сред държавите в света с най-много екзекуции. Предимно монархията екзекутира за тероризъм, убийство, изнасилване, въоръжен грабеж и наркотрафик.

Страната е екзекутирала най-малко 187 души през 2019 г., което е най-високото ниво от 1995 г., когато бяха екзекутирани 195 души.

От 12 януари тази година са екзекутирани 12 души.