Американските разузнавателни служби са предупредили британските си колеги да следят внимателно Хатидже Дженгиз, годеницата на убития саудитски журналист Джамал Кашоги, след като разбрали за план на Саудитска Арабия да шпионира Дженгиз във Великобритания миналата година.

Информацията разпространява вестник "Гардиън", позовавайки се на източници от западното разузнаване.

Рияд направил първия ход да затвори устата на Джамал Кашоги след критика на реч на Тръмп

Рияд направил първия ход да затвори устата на Джамал Кашоги след критика на реч на Тръмп

Това става ясно от доклад на ООН относно информацията, че Рияд е проникнал в телефона на шефа на "Амазон" Джеф Безос

САЩ вярват, че Рияд е имал "амбицията и намерението" да наблюдава Дженгиз в Лондон през миналия май, седем месеца след убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, където журналистът се опита да се сдобие с документи за брак.

Не е ясно дали Саудитска Арабия е възнамерявала да следи Дженгиз електронно или физически, а също така дали е било успешно.

Разкритието, че разузнавателните агенции са се опасявали, че Дженгиз е мишена и че Саудитска Арабия се е подготвяла да го направи на Острова малко след убийството на Кашоги ще предизвика безпокойство в дипломатическите кръгове.

Също ще подчертае притесненията на правозащитници, които отдавна предупреждават, че Саудитска Арабия използва средства за следене и сплашване на дисиденти и критици на монархията.

В същото време колумнист на "Вашингтон пост" разкри, че наскоро Държавният департамент на САЩ е отхвърлил предложение на американската военна компания DynCorp да обучи саудитските спецслужби, защото монархията не може да предотврати незаконни тайни операции като убийството на Кашоги.

По-рано тази седмица стана ясно, че Саудитска Арабия хакнала телефона на милиардера Джеф Безос.

През октомври 2018 г. саудитски екип уби Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, Турция.