Външният министър на Саудитска Арабия заяви, че кралството ще развие отношения с Израел, след като бъде постигната мирна сделка с палестинците, съобщиха световните информационни агенции.

В кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, принц Файсал бин Фархан ал Сауд допълни, че мирното споразумение трябва да е в съответствие с палестинските условия.

Коментарите дойдоха малко, след като държавният министър на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубайр заяви, че има положителни елементи в плана на администрацията на Тръмп за прекратяване на израелско-палестинския конфликт.

По-рано, Рияд вече похвали усилията на американския президент Доналд Тръмп за постигане на мир в Близкия изток между Израел и Палестина.

Принцът - наследник Мохамед бин Салман потвърди по време на телефонно обаждане с палестинския президент Махмуд Абас в сряда, подкрепата на Рияд за палестинска кауза във връзка с териториалния му спор с Израел.

Саудитска Арабия подкрепи Тръмп за Близкия изток

Саудитска Арабия подкрепи Тръмп за Близкия изток

Ключов съюзник за мирния план

Саудитска Арабия призова палестинците и израелците да започнат преки преговори, за да обсъдят различията си по близкоизточния план, обявен от американския президент.

Тръмп настоя, че Израел прави "гигантска крачка към мира" в Близкия изток, докато разкри своя мирен план заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху.