Властите в Саудитска Арабия арестуваха мъж, заплашвал да нападне жени шофьори. Това е заявил по-рано днес шефът на полицията в арабската държава, съобщи Ройтерс.

Припомняме, на 27 септември, сряда, кралят на Саудитска Арабия подписа указ, позволяващ на жените да шофират. Указът влиза в сила от месец юни 2018 година.

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат са шофират

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат са шофират

Кралят на Саудитска Арабия подписа указ...

Според пост на Министерството на вътрешните работи на Саудитска арабия в социалните мрежи полицията е заловила мъжа, отправящ закани, в източните провинции на кралството. Към момента мъжът не бил идентифициран. Според местните медии задържанията е на 20-годишна възраст.

До ареста на мъжа се е стигнало, след като той е разпространил кратко видео, в което казвал, че се заклева да изгори всяка жена, която счупи автомобил.

Отделно от този случай управата в Саудитска арабия е поискала от вътрешния министър да изготви в 60-дневен срок закон против тормоза, омразата и насилието. Законът трябва ясно да следва"опасността, породена от омразата ... и нейното противоречие с ценностите на исляма".

Новият закон ще бъде и в пряка връзка в новия указ, защото указът ще доведе до това жените да осъществяват повече физически контакти с непознати мъже като други шофьори или пътни полицаи, например.

Изчезналите принцове на Саудитска Арабия

Изчезналите принцове на Саудитска Арабия

Или каква е цената да критикуваш управлението на собственото си семейство

Припомняме и че Саудитска Арабия е единствената страна в света, в която жените нямат правото да управляват кола.

Голяма част от населението на страната е приветствало с радост новината за премахването на забраната жени да шофират. Имало обаче и хора, които били объркани от решението на краля.