Саудитска Арабия е замесена в случая с хакнатия телефон на Джеф Безос. Такива са заключенията на разследващия случая. 

За разследването Безос нае частния следовател Гевин де Бекър.

Бекър свързва хакването с широкото отразяване на вестник "Вашингтон пост", който е собственост на Безос, на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул миналата година.

Не се уточнява кой от саудитските власти стои зад кражбата на лична информация. 

Но данните от разследването вече са предадени на федералните власти. 

Припомняме, че най-богатият човек на планетата обвини през февруари издателя на водещ американски таблоид в "изнудване и шантаж" и излезе с теория за международна интрига срещу него, в която са замесени Белият дом, интимни снимки и любовни съобщения.

Джеф Безос, основателят на "Амазон" и собственик на вестник "Вашингтон пост", отправи обвиненията към компанията American Media Inc., която стои зад таблоида The National Enquirer. Безос обявява публично за "шантажа и изнудването" в дълго съобщение, публикувано на онлайн платформата Medium.

През миналия месец The National Enquirer публикува разобличаваща информация за извънбрачна афера на Безос с Лорин Санчес, бивша водеща на предаване на "Фокс".

Съобщението на Безос е със заглавие "Не, благодаря господин Пикър". Дейвид Пикър е ръководител на компанията.

Милиардерът обвинява American Media в заплахи да публикува снимки на Безос, включително и "селфи под колана", ако не потвърди публично, че материалът на таблоидa за аферата му не е политически мотивиран.

"Добре, това привлече вниманието ми. Но не и по начина, по който те се надяваха", написа Безос.

The National Enquirer отрече, че изнудва Безос

The National Enquirer отрече, че изнудва Безос

Статия за извънбрачна връзка ядоса "най-богатия човек в света"

През миналия месец Безос и съпругата му Маккензи обявиха, че се развеждат след 25 години брак. Ден по-късно таблоидът отдели 11 страници за история, свързана с аферата на Безос със Санчес. Таблоидът я определи като "най-голямото разследване в историята на Enquirer".

Шефовете на технологични компании обикновено не се отразяват от изданието. След публикуването на историята се появиха спекулации в медийните кръгове във Вашингтон и Ню Йорк, че агресивното отразяване на Безос от таблоида е свързано с близките контакти на Пикър с Белия дом. За съюза между Пикър и Доналд Тръмп стана ясно през миналата година около скандалите с плащането на пари от страна на американския лидер за мълчанието на жени, с които е имал интимна връзка.

Тръмп и Пикър са дългогодишни приятели, но през последните месеци отношенията са охладнели, след като ръководството на American Media сключило споразумение с прокуратурата за проверка на ролята на компанията в плащането на пари за мълчанието на жени по време на президентската кампания през 2016 г. Пикър и сътрудниците му помогнали за организирането на споразумения с две жени, с които Тръмп е имал връзка. Става въпрос за бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл и Сторми Даниълс.

След материала на таблоида Безос започна свое разследване за установяване на мотивите и как изданието се е сдобило със съобщения до Санчес.

Основателят на "Амазон", който има в сметката си 136 милиарда долара, се закани да не пести усилия в борбата срещу издателя на таблоида.

Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха. Ако в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора, пише милиардерът.

Безос: Изнудван съм от американски таблоид
Обновена

Безос: Изнудван съм от американски таблоид

През миналия месец The National Enquirer публикува разобличаваща информация за извънбрачна афера на Безос с Лорин Санчес

Те ми казаха, че още мои есемеси и снимки, които те имат, ще бъдат публикувани, ако не спра разследването, добави Безос.

Той отбелязва, че отразяването на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги от вестник "Вашингтон пост" е няпопулярно сред някои среди.