Саудитска Арабия започна да ваксинира срещу коронавирус, обяви Министерството на здравеопазването, цитирано от ДПА.

Само преди ден арабската държава получи две партиди от ваксината на Pfizer-BioNTech.

Кадри на al-Ekhbariya TV показаха мъж и жена в медицински център в Рияд да получават от ваксината. Малко след това министърът на здравеопазването Тауфик ал Рабия се ваксинира.

"Днес е началото на голям успех в борбата с кризата", каза министърът, описвайки действията на властите като най-мащабната кампания за имунизация в историята на монархията.

Министърът отбеляза, че медицинският център има 550 клиники, за да се гарантира, че много хора ще бъдат ваксинирани. Той добави, че до дни ще бъдат открити други центрове за ваксинация из цялата страна.

Кралството получи първите две партиди от ваксината в сряда. Саудитска Арабия е първата държава в региона, която се сдоби с ваксината. Миналата седмица одобри ваксината на Pfizer-BioNTech.

Властите поискаха от хората да се регистрират за имунизацията с мобилно приложение, разработено от министерството. Повече от 150 000 души са се регистрирали за 24 часа.

Кампанията е на три фази, първо ще бъдат ваксинирани тези на възраст над 65 г., здравните работници и тези с хронични заболявания. По време на втората фаза ще бъдат ваксинирани тези на възраст над 50 г., а на последната фаза - останалата част от населението.

По-рано правителството обяви, че ваксината ще е безплатна за гражданите и пребиваващите в страната чужденци.

Здравният министър заяви, че ваксината няма да е задължителна, но призова всеки да се регистрира, за да бъде ваксиниран.

В Саудитска Арабия има 360 000 случая на коронавирус и 6000 починали.