Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран, съобщи АП. Агенцията посочва, че Рияд е дал 48 часа на всички служители от иранската мисия в страната да напуснат.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр заяви, че родината му няма да позволи на Техеран да подрива сигурността й.

Междувременно стана известно, че саудитските дипломати, които бяха евакуирани от Техеран при последната ескалация на протести срещу мисията на кралството, са кацнали в Дубай. Оттам те ще отпътуват за Рияд. Това съобщи телевизия Ал Арабия.

Изтеглянето на саудитските дипломати съвпадна с новината, че Рияд къса своите дипломатични отношения с Техеран.

Отношенията между двете страни се изостриха след като Рияд екзекутира шиитския духовник Нимр ан Нимр.

Междувременно външните министри на Саудитска Арабия и Иран - Адел ал Джубейр и Джавад Зариф, в отделни разговори с австрийския си колега Себастиан Курц заявиха, че техните страни не са заинтересовани от по-нататъшно покачване на напрежението помежду им заради екзекутирането на шиитския теолог шейх Нимр ан Нимр, предаде Ройтерс

Припомняме, вчера министерството на външните работи на Саудитска Арабия съобщи, че са екзекутирани 47 души, осъдени за тероризъм и подстрекаване към терористични действия. Освен шиитския проповедник Нимр ан Нимр, сред тях е и един от местните лидери на „Ал Кайда” Фарис ал Захрани.

Шейх ан Нимр беше задържан от саудитските власти през 2012 г. при участието му в протестна акция в източната част на страната. През 2014 г. той беше осъден на смърт по обвинение в разпалване на омраза, неподчинение на краля и създаване на терористична група с цел извършване на атаки срещу служители на реда.

Вчера иранският посланик в Рияд беше извикан във външното министерство на Саудитска Арабия, където му беше връчена протестна нота заради изявленията на Иран във връзка с изпълнението на смъртната присъда срещу Ан Нимр.

Техеран осъди екзекуцията, като предупреди, че Рияд ще плати висока цена за действията си.

Саудитска Арабия подчерта, че иранските власти носят цялата отговорност за посолството й н Техеран и консулството в Мешхед.

САЩ призоваха Иран и Саудитска Арабия да не предприемат действия, които могат да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток и до изостряне на противоречията между сунити и шиити.

Говорителка на Държавния департамент Елизабет Трюдо посочи, че американското правителство "следи съобщенията за протестни акции пред различни дипломатически мисии на Саудитска Арабия в Иран", предизвикани от екзекуцията на шиитския теолог Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия.