Съветът на ЕС подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши за първи прокурор на Общността, съобщават румънски медии.

Решението беше взето от Комитета на постоянните представители на държавите членки на ЕС (КОРЕПЕР - II) на ниво посланици. Органът е помощен комитет към Съвета на ЕС.

Кьовеши: Подкрепата за мен е признание за румънците и борбата срещу корупцията

Кьовеши: Подкрепата за мен е признание за румънците и борбата срещу корупцията

Мисля, че това е успех за всички румънци, които през последните години подкрепиха борбата срещу корупцията и защитиха върховенството на закона

17 от 23 гласа отидоха в подкрепа на бившия шеф на румънската антикорупционна прокуратура (DNA). Румънката е единственият кандидат за европейски главен прокурор, след като 17 от 23-те държави, които ще участват в европейската прокуратура застанаха зад нейната кандидатура.

Радио "Свободна Европа" уточнява, че европейските посланици гласуваха днес в Брюксел, след като във вторник бяха подновени преговорите с Европейския парламент за избора на главен прокурор. Така те успяха да съберат нужното мнозинство за промяна на позицията на Съвета, който досега подкрепяше другия кандидат за поста французина Жан-Франсоа Бонер.

Новото гласуване се наложи, след като Париж даде сигнал, че може да подкрепи Кьовеши и трябваше да се провери дали има промяна в позицията на Съвета.

Посланикът на Румъния в ЕС Луминита Одобеску гласува против Кьовеши, което е в съответствие с инструкциите на премиера на балканската страна Виорика Дънчила.

Кьовеши все по-близо до поста първи прокурор на ЕС

Кьовеши все по-близо до поста първи прокурор на ЕС

Единственият й конкурент, французинът Бонер, се оттегля

Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура Европейският парламент и Съветът избират с общо съгласие главния европейски прокурор за седемгодишен срок, който не може да бъде подновен. Съветът взема решение с обикновено мнозинство.

Пред радиото говорителят на финландското председателство на Съвета на ЕС Марко Рунала потвърди, че за кандидатурата на Кьовеши вече има достатъчно мнозинство. Той обясни, че гласуването на посланиците е било неофициално, за да се провери мнозинството. То е било проведено чрез таен вот.

Новата позиция на Съвета ще позволи преговорите да бъдат подновени, като още на следващия им кръг, насрочен за 24 септември, те могат да приключат, тъй като Европейският парламент също стои зад кандидатурата на Лаура  Кьовеши.

Рунала съобщи, че след успешен край на преговорите с парламента, Съветът ще гласува отново - този път официално.

Брюксел скастри Румъния за Кьовеши

Брюксел скастри Румъния за Кьовеши

Румънското правителство и власти да спазват принципа на сътрудничество в ЕС

Европейският парламент на няколко пъти подкрепи Кьовеши. Последно на 18 юли председателят на европарламента Давид Сасоли изпрати писмо до Съвета на ЕС.

Преговорите за директор на Службата на европейски главен прокурор започнаха през февруари, но заради липсата на напредък бяха прекратени преди европейските избори. Новият Европейски парламент потвърди подкрепата си за румънския кандидат.