Военните действия в Либия да бъдат прекратени. За това настоя Съветът за сигурност на ООН, който тази нощ се събра на спешно заседание след последните събития в Триполи, предаде радио "Свободна Европа".

Военната дейност на Либийската национална армия на командир Халифа Хафтар поставя на риск стабилността на страната, се казва още в изявление след срещата.

Припомняме, че по-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че е "дълбоко обезпокоен" след срещата с либийския командир Халифа Хафтар в Либия в опит да предотврати подновяване на гражданската война.

Силите на Хафтар, който контролира Източна Либия, започнаха настъпление към столицата, където е признатото от международната общност правителство.

Либийското правителство си върна международното летище в Триполи

Либийското правителство си върна международното летище в Триполи

Военните министри от Г-7 призоваха да се спрат продължаващите военни действия около столицата

Силите, верни на либийското правителство в Триполи, си върнаха бившето международно летище от източните сили. Това потвърди вътрешният министър Фатхи Али Багаша.

ООН е ангажиран за намиране на политическо решение, каквото и да се случи, ООН се ангажира да подкрепи либийския народ, добави той.

Триполи е крайната цел на паралелното правителство на Хафтар в Източна Либия. През 2014 г. той събра бивши войници от армията на Муамар Кадафи и по време на тригодишна битка успя да превземе град Бенгази. Тази година силите му превзеха петролните находища в Южна Либия.