Ръководителят на компания за анализи на данни, свързана с кампанията на Доналд Тръмп за президент, се свързала с основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж през 2016 г. по повод хилядите имейли на Хилъри Клинтън, държани на частен сървър, докато тя беше държавен секретар, съобщава Си Ен Ен.

Медията се позовава на четири източника.

Александър Никс, главен изпълнителен директор на Cambridge Analytica, изпратил имейл до няколко души. В него той разкрива, че е изпратил имейл до Асандж, търсейки достъп до имейли от частния сървър на Клинтън, за да ги превърне в база данни за кампанията за Тръмп.

След като президентът Тръмп получи номинацията през 2016 г., едно от най-важните решения, които направихме, беше да си сътрудничим с Републиканския национален комитет за данни, съобщиха от кампанията на Тръмп.

В началото на изборите институтът инвестира в най-сложната програма за насочване на данни в съвременната американка в историята, която помогна да спечелим победата ни през есента.Бяхме горди, че сме работили с Републиканския национален комитет за данни и нейните експерти по данни и разчитахме на тях като основен източник за анализи на данни.Ние като кампания направихме избор да разчитаме на избирателните данни на Републиканския национален комитет, за да помогнем на избирането на президента Доналд Тръмп.Всички твърдения, че избирателните данни от всеки друг източник играе ключова роля в победата е фалшива.

Изявлението не се отнася до контактите между Cambridge Analytica и WikiLeaks.